Jog(szociológia) és irodalom: jelentések a süllyesztőből

 2013.05.25. szombat 

Magyar Jog- és Államtudományi Társaság Jog és Irodalom Szakmai Tagozatának tagja, Nagy Tamás szerkesztésében és előszavával jelenik meg az idei könyvhéten Hajnóczy Péter Jelentések a süllyesztőből című kötete a Magvető Kiadó gondozásában. A könyv Hajnóczy Az elkülönítő című irodalmi szociográfiája (egyben az egyik első hazai empirikus jogszociológiai munka) három évtizede publikálatlan hagyatéki változatának és szintén most először napvilágot látó szépirodalmi szövegeknek az együttese.

A kötetet Hajnóczy életművének egyik legavatottabb ismerője, Reményi József Tamás a következőképpen jellemzi.

„Az emberi méltóság megsértése nem igényel különösebb fáradságot, agressziót, nem igényelt negyven éve sem. Hajnóczy Péter tapasztalata szerint – megírta egy novellájában – elég hozzá egy mosószappan: bolondok, alkoholisták borotválására éppen megfelel. Nekik, azoknak jó úgy is.

A „bolond” lakását elvenni (ha beteg, ha nem), rabszolgaként dolgoztatni, eltökélten hagyni, hogy a többiek napirendszerűen összeverjék – ez már több intézkedést kíván, de egy alapvetően feudális rendben, amelyet „népi demokráciának” hívtak, huzamosan megoldható volt. Hajnóczy erről nem fanyar novellát, hanem megrendítő szociográfiát írt, amely 1975-ben botrányos körülmények között egy folyóiratban megjelent. Sajtóper, alsó és felsőbb bíróságok, fenyegetések, illetékes hárítások és hazugságok… Az író, bár évekig készült rá, nem adhatta ki kötetben munkáját az elő- és utóélet dokumentumaival, széljegyzeteivel együtt, miközben az ügy motívumai, abszurditásai átsugároztak szinte valamennyi művére.

Hitegették a kiadással – ez sem fárasztóbb a mosószappannál.”